|
Orto zdejmuje mi aparat...pomóżcie!!! (agutka28 ) |
|
|
Witam, Według mojego orto moja wada nadawała się na operację, bo dół mam zbyt wysunięty w stosunku do góry, ale zaproponowala, że możemy tylko wyleczyć górę, wstawić cofnięte dwójki do łuku, zamknąć zgryz otwarty na tyle ile się da. Teraz po 1,5 roku aparat mi zdejmuje, a ja mam obawy czy taka wada wyleczona tylko estetycznie nie powróci? Orto twierdzi, że po to będe nosiła płytkę retencyjną przez 3 miesiące non stop, a potem na noc do końca życia. Czy to wystarczy? Czy nie powinna spróbować założyć mi dolny łuk? Zęby są proste, ale jedynki całkowicie nie nachodzą na dolne jedynki. (więcej...) |
|
|
Aparat stały- ból nie do wytrzymania, skurcze podniebienia (justyna) |
|
|
już byłam u swojej ortodontki musiała poprawić aparat i już wszystko jest ok (więcej...) |
|
|
aparat a luka po wyrwaniu zęba (Dzidzia) |
|
|
mam problem z dolną szóstką, którą zaniedbałam i muszę wyrwać, nie chciałabym jednak mieć luki między zębami, a słyszałam, że założenie aparatu może eliminować tą lukę czy jest coś takiego możliwe/? (więcej...) |
|
|
Ozdobny aparat na zęby (Iga) |
|
|
Cześć. Mam dylemat. Nie wiem czy się zdecydować na zwykły aparat na zęby czy taki z ozdobami. Powiedźcie mi, który jest lepszy? (więcej...) |
|
|
aparat a postrzeganie prze ludzi (Asia) |
|
|
witam, mam aparat od miesiąca i teraz zupełnie przestałam się uśmiechać. Niedawno jak jechałam w windzie, pewien facet, do którego uśmiechnęłam się z uprzejmości odsunął się ode mnie na metr. Domyślacie się dlaczego - mój aparat. Proszę powiedzcie jak was traktują ludzie, bo ja mam straszny kompleks. (więcej...) |
Aparat ortodontyczny
Aparat ortodontyczny ruchomy nie jest na stałe utwierdzony do zębów i może być samodzielnie zdejmowany przez pacjenta.
Protezy zębowe przeznaczone są dla osób, które mają całkowite lub częściowe braki w uzębieniu. Wyglądają naturalnie i estetycznie, chociaż mogą powodować pewien dyskomfort.
Aparat stały
Aparat stały jest zbudowany z trzech głównych elementów, są to: zamki, ligatura i łuki. Zamki mocuje się bezpośrednio do zębów za pomocą specjalnego kleju, a samo ich założenie niestety wiąże się bólem, mogącym występować przez kolejne kilka dni.