aparat-ortodontyczny_wiem_o_zdrowiu

Forum

Orto zdejmuje mi aparat...pomóżcie!!! (agutka28 )
Witam, Według mojego orto moja wada nadawała się na operację, bo dół mam zbyt wysunięty w stosunku do góry, ale zaproponowala, że możemy tylko wyleczyć górę, wstawić cofnięte dwójki do łuku, zamknąć zgryz otwarty na tyle ile się da. Teraz po 1,5 roku aparat mi zdejmuje, a ja mam obawy czy taka wada wyleczona tylko estetycznie nie powróci? Orto twierdzi, że po to będe nosiła płytkę retencyjną przez 3 miesiące non stop, a potem na noc do końca życia. Czy to wystarczy? Czy nie powinna spróbować założyć mi dolny łuk? Zęby są proste, ale jedynki całkowicie nie nachodzą na dolne jedynki.
(więcej...)

1
Aparat stały- ból nie do wytrzymania, skurcze podniebienia (justyna)
już byłam u swojej ortodontki musiała poprawić aparat i już wszystko jest ok
(więcej...)

6
aparat a luka po wyrwaniu zęba (Dzidzia)
mam problem z dolną szóstką, którą zaniedbałam i muszę wyrwać, nie chciałabym jednak mieć luki między zębami, a słyszałam, że założenie aparatu może eliminować tą lukę czy jest coś takiego możliwe/?
(więcej...)

1
Ozdobny aparat na zęby (Iga)
Cześć. Mam dylemat. Nie wiem czy się zdecydować na zwykły aparat na zęby czy taki z ozdobami. Powiedźcie mi, który jest lepszy?
(więcej...)

1
aparat a postrzeganie prze ludzi (Asia)
witam, mam aparat od miesiąca i teraz zupełnie przestałam się uśmiechać. Niedawno jak jechałam w windzie, pewien facet, do którego uśmiechnęłam się z uprzejmości odsunął się ode mnie na metr. Domyślacie się dlaczego - mój aparat. Proszę powiedzcie jak was traktują ludzie, bo ja mam straszny kompleks.
(więcej...)

1

Dodaj nowy temat:

Tytuł:
Autor:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Podaj najwyższy szczyt Polskich Tatr

aparat-ortodontyczny_ciekawostki

Ciekawostki

Aparat ortodontyczny
Aparat ortodontyczny ruchomy nie jest na stałe utwierdzony do zębów i może być samodzielnie zdejmowany przez pacjenta.

Czy wiesz, że...

Protezy zębowe przeznaczone są dla osób, które mają całkowite lub częściowe braki w uzębieniu. Wyglądają naturalnie i estetycznie, chociaż mogą powodować pewien dyskomfort.

Polecamy

Aparat stały
Aparat stały jest zbudowany z trzech głównych elementów, są to: zamki, ligatura i łuki. Zamki mocuje się bezpośrednio do zębów za pomocą specjalnego kleju, a samo ich założenie niestety wiąże się bólem, mogącym występować przez kolejne kilka dni.

Archiwum

W roku 2011 lekiem najchętniej polecanym przez farmaceutów została Pyralgina produkowana przez Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA. Dostępna ona jest pod postacią tabletek i saszetek z granulatem rozpuszczanym w wodzie, który pozwala na szybsze wchłanianie substancji przez organizm. Lek jest dostępny bez recepty. Skład Pyralginy to metamizol w dawce 500 mg. Jest to niesteroidowy lek przeciwzapalny o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym.