aparat-ortodontyczny_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Aparat stały- ból nie do wytrzymania, skurcze podniebienia

Tytuł:Aparat stały- ból nie do wytrzymania, skurcze podniebienia
Autor:justyna
3.3.2011, 09:53
Witam. Wczoraj zakłożyłam aparat stały (tylko dolny łuk). Przy jego założeniu, a potem przez ok. 3 godziny nic mnie nie bolało. Jednak aparat został założny tak, że nie mogę do końca zacisnąć szczęki i wyraźnie zmieniły mi się rysy podbródka. W nocy zaczęły mnie boleć zęby. Rano ból był już nie do wytrzymania. Do tego mam ciągłe skurcze szczęki. Ból rozumiem- wiadomo, zęby się przesuwają, ale czemu te bolesne skurcze? Czy może dlatego, że mam nienaturalnie zamknięte usta? Moja ortodontka powiedziała mi, że na razie specjalnie, na początek, zamki zostały umieszczone za wysoko. Proszę o poradę- mam jechać do ortodontki, by mi te zamki przesunęła?

Autor:paweł
3.3.2011, 14:19
dla świętego spokoju skonsultuj to z ortodontą

Autor:
4.3.2011, 08:31
ja też tak miałam na samym początku ból zębów kiedy to zaczyna \"pracować\" aparat, wtedy pomogła mi pyralgina i jakoś przetrzymałam ten początek, jednak Tobie polecam żebyś poszła i się skonsultowała z ortodontką czy masz dobrze założony aparat

4.3.2011, 11:11
Właśnie tak zrobię, bo od tego aparatu porobiły mi się na wewnętrznej stronie warg bolące podrażnienia z ropą. Jestem praktycznie przekonana, że ortodontka źle mi ten aparat założyła :(. Pozdrawiam i dziękuję za odp.

Autor:jarek
7.3.2011, 08:32
ja też miałem podobnie jak Ty i okazało się, że miałem źle założony aparat ale poprawienie jego trwało tylko chwile

7.3.2011, 12:58
już byłam u swojej ortodontki musiała poprawić aparat i już wszystko jest ok

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

aparat-ortodontyczny_ciekawostki

Ciekawostki

Aparat ortodontyczny
Aparat ortodontyczny ruchomy nie jest na stałe utwierdzony do zębów i może być samodzielnie zdejmowany przez pacjenta.

Czy wiesz, że...

Protezy zębowe przeznaczone są dla osób, które mają całkowite lub częściowe braki w uzębieniu. Wyglądają naturalnie i estetycznie, chociaż mogą powodować pewien dyskomfort.

Polecamy

Aparat stały
Aparat stały jest zbudowany z trzech głównych elementów, są to: zamki, ligatura i łuki. Zamki mocuje się bezpośrednio do zębów za pomocą specjalnego kleju, a samo ich założenie niestety wiąże się bólem, mogącym występować przez kolejne kilka dni.

Archiwum

W roku 2011 lekiem najchętniej polecanym przez farmaceutów została Pyralgina produkowana przez Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA. Dostępna ona jest pod postacią tabletek i saszetek z granulatem rozpuszczanym w wodzie, który pozwala na szybsze wchłanianie substancji przez organizm. Lek jest dostępny bez recepty. Skład Pyralginy to metamizol w dawce 500 mg. Jest to niesteroidowy lek przeciwzapalny o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym.